RSS
Otroci in sonce

Otroci in sonce

Na koga moramo v sončnih dneh še posebej paziti? Na najmlajše - otroška koža ima namreč tanjšo plast poroženele povrhnjice in je bolj občutljiva.Za ohranjanje zdrave kože tako otrok kot odraslih sledite petim korakom: umaknete se v senco,oblečete primerna prekrivna oblačila,nosite klobuček,uporabite očala,nanesite kremo z zaščitnim faktorjem (ne pred 6. mesecem starosti).
Preberite več
Opečena koža in rak

Opečena koža in rak

Opečena koža je jasen znak poškodbe celične DNK zaradi vpliva ultravijoličnega sevanja. Dovolj nevarno je že, če imate kožo po izpostavljenosti rožnato, pordelo kožo ali občutljivo na dotik.Če vas opeče le enkrat na dve leti, imate trikrat višjo možnost za melanomskega raka.UV-žarkov ne morete čutiti, saj sončna toplota prihaja v obliki infrardečih žarkov, ki vas ne morejo opeči – zato pa vas lahko opeče tudi v hladnih ali oblačnih dneh. 
Preberite več
Omejimo kožnega raka

Omejimo kožnega raka

V svetu in tudi v Sloveniji v zadnjih desetletjih veča število na novo odkritih primerov kožnega raka. Strokovnjaki menijo, da bi štiri od petih primerov te bolezni lahko preprečili sami. Kako?  Omejite izpostavljanje soncu med 10. in 16. uro, saj je UV-sevanje takrat najmočnejše. Upoštevajte pravilo sence: Kadar je vaša senca krajša od telesa, se umaknite v senco.  Uporabljajte primerna oblačila, sončna očala in pokrivala. Oblecite lahk...
Preberite več
Solariji - zagorela koža ni znak zdravja

Solariji - zagorela koža ni znak zdravja

Mednarodna agencija za raziskovanje raka (Interntional Agency for Research on Cancer, IARC) je leta 1992 uvrstila uporabo solarijev med verjetno rakotvorne dejavnike (Skupina 2A). Leta 2009 je IARC zaradi novih dokazov o škodljivih učinkih solarijev uvrstila tudi uporabo umetnih virov UV-sevanja v 1. skupino rakotvorni h dejavnikovza ljudi, kjer so med raznimi kemičnimi, fizikalnimi in biološkimi dejavniki tudi azbest, tobak in ioniziroa sevanje. Epidemiološke raziskave so...
Preberite več
Dragi dijaki-ambasadorji Kodeksa,

Dragi dijaki-ambasadorji Kodeksa,

zahvaljujemo se vam za prvo leto našega sodelovanja v projektu Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku. Želimo vam uspešnega počitka in prijetnih poletnih dogodivščin - pri njih pa ne pozabite na 7. priporočilo Kodeksa …  Se vidimo spet septembra! 
Preberite več
Gardaland 2018

Gardaland 2018

Nagradni izlet ob zaključku programa Vzgoja za nekajenje in zdrav življenjski slog, poimenovan »Življenje je lepo-skrbim za svoje zdravje« v šolskem letu 2017/18.
Preberite več
Dišiš mi po pomladi 2018

Dišiš mi po pomladi 2018

V soorganizaciji Pomurskega društva za boj proti raku in Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje je ob Svetovnem dnevu brez tobaka, 24. maja, potekala tradicionalna prireditev »Dišiš mi po pomladi« s tematsko razstavo in podelitvijo častnega naziva »Ambasador Evropskega kodeksa proti raku«.Zavzetost in ustvarjalnost šolarjev (ter njihovih mentorjev) je bila prav navdihujoča - hvala vsem!  
Preberite več
Žrebanje potnikov v Gardaland

Žrebanje potnikov v Gardaland

Program vzgoje za nekajenje v šolskem letu 2017/2018 smo zaključili s kulturno prireditvijo na Osnovni šoli Koroški jeklarji na Ravnah na Koroškem. Izmed 4260 prejetih pravilnih odgovorov sedmošolcev smo po regijskem pristopu izžrebali 88 učenk in učencev, ki jih bomo 19. maja 2018 v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in šolami peljali na že tradicionalni nagradni izlet. Se že veselimo prijetnega druženja!
Preberite več
Page 14 of 17 First 1213[14]1516 Last