Slovenski Teden boja proti raku

Slovenski Teden boja proti raku

TEDEN BOJA PROTI RAKU: 2.–6. marec 2015

Letos z geslom: Zdravje je življenje – upoštevajte Evropski kodeks proti raku!

 

 

V ponedeljek, 2. 3. 2015, se bodo ob 10.30 uri s tiskovno konferenco na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) začele prireditve ob letošnjem Tednu boja proti raku, ki ga prireja Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z OI. Teden letos poteka z geslom »Zdravje je življenje – upoštevajte Evropski kodeks proti raku!« s katerim Zveza opozarja na 12 nasvetov proti raku, Evropski kodeks proti raku, ki je bil posodobljen leta 2014.

 

Zveza slovenskih društev za boj proti raku že vrsto let v začetku marca prireja slovenski Teden boja proti raku. Gre za vrsto prireditev, ki laično javnost seznanjajo predvsem z možnostmi preprečevanja rakavih bolezni.

V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. V Sloveniji je po ocenah Registra raka Republike Slovenije leta 2014 za rakom na novo zbolelo že okrog 14.300 ljudi, več kot polovica od njih za enim od petih najpogostejših rakov: za rakom debelega črevesa in danke, prostate, pljuč, dojke, ali za kožnim rakom.

Vse te najpomembnejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane z nezdravim življenjskim slogom, pa tudi biološkimi, fizikalnimi in kemičnimi dejavniki iz delovnega in bivalnega okolja.

V letu 2014 je skupina strokovnjakov pod okriljem Mednarodne agencije za raziskovanje raka, posebne agencije SZO iz Lyona, pregledala nove dosežke s področja preventive raka in posodobila Evropski kodeks proti raku. Tako je nastalo 12 nasvetov proti raku, ki jih v tem tednu prvič predstavljamo javnosti.

Nov kodeks kot doslej poudarja pomen nekajenja, zmernega pitja alkoholnih pijač, zmernega sončenja in vzdrževanje normalne telesne teže s primerno prehrano in gibanjem. Priporoča tudi udeležbo v vseh treh presejalnih programih. Na novo pa priporoča cepljenje proti HPV, ženskam svetuje dojenje inzmernost pri uporabi hormonskega nadomestnega zdravljenja za lajšanje menopavznih težav. Prav tako opozarja na redno zračenje bivalnih in delovnih prostorov, kar zmanjša morebitno večjo koncentracijo radioaktivnega radona in s tem ščiti pred nastankom pljucnega raka.

 

 

Dr. Maja Primic Žakelj, dr. med.

predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku

 

Deli z ostalimi