MOJE ZDRAVJE, MOJA PRAVICA - Svetovanja za zdravje ob svetovnem dnevu zdravja

MOJE ZDRAVJE, MOJA PRAVICA - Svetovanja za zdravje ob svetovnem dnevu zdravja

7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, dan, ko je leta 1948 stopila v veljavo ustanovna listina Svetovne zdravstvene organizacije. Svetovni dan zdravja v letu 2024 Svetovna zdravstvena organizacija obeležuje pod sloganom Moje zdravje, moja pravica. Pravica do zdravja milijonov ljudi po svetu je namreč vedno bolj ogrožena.

 

Tudi pri Mestni občini Ljubljana vsako leto obeležujemo dan, ko skupaj s sodelavkami in sodelavci dodatno podpiramo zavzemanje za pravico vsakogar do dostopa do kakovostnih zdravstvenih storitev v okviru javnega zdravstvenega varstva.  

Svetovanja za zdravje ob svetovnem dnevu zdravja

Pogačarjev trg 2, Ljubljana

petek, 5. 4. 2024 od 10. do 13. ure

 

Skupaj z Zdravstvenim domom Ljubljana, Lekarno Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Zvezo društev za boj proti raku in Združenjem Europa Donna za boj proti raku dojk v središču mesta pripravljamo številna brezplačna svetovanja.

Letošnja osrednja tema so preventivni zdravstveni programi, pomen vključevanja vanje, v državne presejalne programe DORA, ZORA in SVIT ter pomen udeležbe na obveznih in preventivnih cepljenjih. S tem lahko namreč sami pomembno prispevamo k preprečitvi okužb, učinkoviteje preprečimo zbolevanje in izboljšamo odkrivanje (rakavih) bolezni:

  • Zdravstveni dom Ljubljana in Nacionalni inštitut za javno zdravje bosta informirala o pomenu udeležbe v preventivnih presejalnih programih. V okviru evropskega projekta TOGAS – Na poti do preprečevanja raka želodca v Evropski uniji v Zdravstvenem domu Ljubljana pilotno izvajajo presejanje na okužbo s Helicobacter pylori in zdravljenje okužbe kot način primarne prevencije raka želodca.
  • Zdravstveni dom Ljubljana bo za vas dodatno pripravil svetovanja in meritve krvnega tlaka, telesne sestave, meritve z dinamometrom (fizioterapevtka), posvet z dietetikom, informacije o ustnem zdravju, predstavitev Centrov za krepitev zdravja in njihovih delavnic.
  • Lekarna Ljubljana bo predstavila storitve v okviru brezšivne skrbi v lekarnah – kdo je upravičen do storitev v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, v katerih lekarnah se izvajajo storitve in kaj vključujejo.
  • Zveza društev za boj proti raku bo informirala o učinkovitejšem preprečevanju zbolevanja in čim prejšnjem odkrivanju rakavih bolezni.
  • Europa Donna – Slovensko združenje za boj proti raku dojk bo ozaveščalo o pomenu zdravega načina življenja, rednega samopregledovanja dojk, o oblikah pomoči – predvsem psihosocialni podpori za bolnice z diagnozo rak dojk in/ali diagnozo raki rodil ter za svojce.

12_Nasvetov_Not_2024

Deli z ostalimi