Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA obeležuje 20 let delovanja.

Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA obeležuje 20 let delovanja.

Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA je prvi organiziran populacijski presejalni program za raka v Sloveniji, ki je bil vzpostavljen leta 2003. V 20 letih delovanja se je v Sloveniji po podatkih Registra ZORA presejalnega pregleda za raka materničnega vratu udeležilo 740.000 žensk, pravočasno je bilo odkritih in zdravljenih 33.500 predrakavih sprememb materničnega vratu in odkritih 2.664 rakov materničnega vratu. Po uvedbi programa ZORA se je zbolevnost za rakom materničnega vratu več kot prepolovila, Slovenija pa je danes na poti k odpravi prvega raka – raka materničnega vratu.

Dvajseta obletnica Državnega programa ZORA poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar. Slavnostna akademija, s 13. izobraževalnim Zorinim dnevom in svečano prireditvijo, bo potekala v petek, 17. novembra 2023, v Hotelu Union v Ljubljani.  

Celostno sporočilo za javnost najdete TUKAJ

Fotografije z novinarske konference > https://we.tl/t-Jjyzy1G25X

Video izjavi vodje Državnega programa ZORA doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med. > https://we.tl/t-Nukxb9Zzu0

Brošuro 20 let programa ZORA najdete TUKAJ.

Celotno sporočilo za javnost najdete tukaj:

https://www.onko-i.si/.../zora-resuje-zivljenja...

IMG_4345

Na fotografiji od leve proti desni: doc. dr. Tatjana Mlakar, generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., vodja Državnega programa ZORA, izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje.

Deli z ostalimi