Novinarska konferenca na temo cepljenja proti HPV

Novinarska konferenca na temo cepljenja proti HPV

Danes je na Onkološkem inštitutu potekala tradicionalna novinarska konferenca ob začetku šolskega leta na temo cepljenja proti HPV. Na srečanju je pisateljica Desa Muck predstavila svojo novo publikacijo Blazno resno o HPV.  Zveza slovenskih društev za boj proti raku je namreč letos k sodelovanju pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, povabila priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija, s katero avtorica na svoj hudomušen in svojevrsten način nagovori predvsem starše, ki morajo ob začetku šolskega leta sprejeti odločitev glede cepljenja otrok proti HPV v 6. razredu osnovne šole.

V šolskem letu 2021/22 je bila v Sloveniji 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Sloveniji — strokovnjaki zato pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti HPV svojim otrokom in jih tako obvarujejo pred resnimi boleznimi kasneje v življenju. Novost v šolskem letu 2023/24 pa je cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za dve dodatni generaciji fantov na sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole; prav tako se lahko brezplačno cepijo tudi zamudnice in zamudniki.

Celotno sporočilo za javnost je dostopno na spodnji povezavi, kjer najdete tudi dodatno gradivo z izjavami številnih strokovnjakov, ki se vsakodnevno srečujejo s posledicami okužbe s HPV:

https://www.protiraku.si/Arhiv-novic/ArticleID/229/Knji%C5%BEica-Dese-Muck-v-podporo-star%C5%A1em-pri-odlo%C4%8Danju-o-cepljenju-proti-HPV

Publikacija Blazno resno o HPV je objavljena na spletnem mestu: https://www.blaznoresno.si/  

 

HPV_novinarska_foto2

Deli z ostalimi