17. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

17. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

ob 17. Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, ki letos poteka od 23. do 29. januarja 2023, so v Državnem programu ZORA pripravili izjavo za javnost.

Ena izmed vodilnih pobud Evropskega načrta za boj proti raku je spodbujanje cepljenja proti virusom, ki povzročajo raka. Pripravljajo se prva evropska priporočila za preprečevanje rakov, ki jih povzročajo okužbe, in pri oblikovanju teh priporočil aktivno sodeluje tudi Slovenija.

Celotna izjava je objavljena TUKAJ in na spletnem mestu programa ZORA, skupaj z dodatnim gradivom za medije in zvočnimi izjavami. 

 

 

Ob 17. evropskem tednu preventive raka materničnega vratu je izšla tudi priložnostna publikacija Slovenija na poti k odpravi raka materničnega vratu, v kateri so priznani strokovnjaki in odločevalci na kratko povzeli glavne novosti na področju obvladovanja raka materničnega vratu. Napore za odpravo prvega raka na svetu so s kratkimi izjavami v publikaciji podprli tudi župani tistih občin, ki so v sodelovanju z regijskimi društvi za boj proti raku v lanskem letu v turkizni barvi osvetlili lokalne znamenitosti v svoji občini in s tem obeležili že 2. leto svetovnega gibanja za odpravo tega raka. 

Kontakt za dodatne izjave: Elizabeta Radelj Pepevnik, program ZORA (eradelj@onko-i.si, 051 649 332).

Deli z ostalimi