Svetovi dan boja proti raku 2021

Svetovi dan boja proti raku 2021

Rak je vodilni zdravstveni, družbeni in ekonomski izziv sodobne družbe, kljub temu, da  znamo in zmoremo preprečiti skoraj polovico vseh rakov.

Zato je 3. februarja 2021 Evropska komisija sprejela in predstavila Evropski načrt premagovanja raka. Načrt vsebuje ukrepe na vseh ključnih področjih te bolezni: preventive, zgodnje diagnostike, zdravljenja in celostne rehabilitacije.

4. februarja 2021 je Svetovni dan boja proti raku, ki pod okriljem UICC poteka pod geslom »Jaz sem in jaz bom«. Namen je ozaveščanje, izobraževanje in spodbujanje ukrepanja na področju raka.

Združenje evropskih zvez za boj proti raku (ECL – Association of European Cancer Leagues) je v sodelovanju z nacionalnimi združenji proti raku razvilo novo poučno aplikacijo za mobilne telefone. WASABY je izobraževalna aplikacija igrifikacija, ki pomaga mladim razumeti sporočila Evropskega kodeksa proti raku in ponuja ključne nasvete, kako slediti zdravemu načinu življenja. Na svetovni dan boja proti raku bo aplikacija lansirana širše v evropskem prostoru.

5. februarja 2021 bo v organizaciji ECL v sodelovanju z UICC in IARC-WHO potekal enourni spletni dogodek Pot Evrope do eliminacije raka materničnega vratu (Europe’s path to eliminating cervical cancer), ki bo potekal na spletni platformi Evropske komisije in je namenjen članom Evropskega parlamenta in drugi zainteresirani javnosti. Namen je informiranje širšega kroga deležnikov o globalni strategiji Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu in razprava o vlogi Evrope na tem področju. Dogodek bo moderirala dr. Urška Ivanuš, vodja programa ZORA in predsednica Zveze slovenskih društev za bolj proti raku.

Program dogodka

Priponke

  1. WASABY_zdaj.png
  2. WASABY_jaz_sem.jpg

Deli z ostalimi