2. do 6. marec: 37. slovenski Teden boja proti raku z geslom: »Brez kajenja bo več življenja«

2. do 6. marec: 37. slovenski Teden boja proti raku z geslom: »Brez kajenja bo več življenja«

Dejstvo je, da so kronične nenalezljive bolezni, kamor sodi tudi rak, glavni vzrok smrti in invalidnosti po celem svetu, tudi pri nas v Sloveniji. Z letošnjim geslom želimo spomniti, da je največji delež bremena raka posledica kajenja. Bolezni, ki jih povzroča kajenje, prizadenejo posameznika in vse, ki ga imajo radi, zato smo prepričani, da bo brez kajenja res več življenja.

POGRAM SLOVENSKEGA TEDNA BOJA PROTI RAKU 2020

Ponedeljek, 2. marec

Novinarska konferenca ob 11. uri v sejni sobi Onkološkega inštituta Ljubljana (OIL, stavba C), Zaloška cesta 2, Ljubljana. Rdeča nit konference bo povezana z geslom tedna, podroben program bomo objavili nekaj dni pred novinarsko konferenco. V sodelovanju s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in ustanovami  bomo zagovarjali družbo brez tobaka in nikotina. Izpostavili bomo, da je Svetovna zdravstvena organizacija opredelila tobak kot najbolj pomemben preprečljiv nevarnostni dejavnik za zdravje prebivalstva. 

Torek, 3. marec

Dan odprtih vrat OIL bo ob 12 uri v predavalnici OIL (stavba C), Zaloška 2, Ljubljana. Udeležence bo v imenu Zveze slovenskih društev za boj proti raku pozdravila predsednica dr. Urška Ivanuš. Prof. dr. Maja Čemažar, pomočnica strokovnega direktorja za raziskovanje in izobraževanje na OIL, bo udeležencem  razložila kako nastane rak in kako pri njegovem nastanku sodelujejo nevarnostni dejavniki, s poudarkom na tobaku. Fani Čeh, učiteljica svetnica, sodelavka Zveze, bo udeležencem v predavanju »Več znanja - manj raka« predstavila, kako se proti raku lahko borimo z znanjem. Ob 13 uri bo organizirano strokovno vodenje za ogled oddelka za zdravljenjem z obsevanjem (radioterapijo) OIL.

Sreda, 4. marec

Tradicionalna Slavnostna seja Zveze in društev za boj proti rakuse bo začela ob 10.30 uri, v sejni sobi Ministrstva za zdravje RS, Štefanova 5, Ljubljana. Na slavnostni seji bomo:

  • Oddelku za citopatologijo OIL podelili donacijo 15.000 €, ki smo jih zbrali v novoletni akciji Zveze, za nakup nujno potrebnega mikroskopa za pregled brisov materničnega vratu v okviru presejalnega programa ZORA;
  • podelili priznanja in plakete zaslužnim sodelavcem in podpornikom Zveze in regijskih društev za boj proti raku.

Po slavnostni seji bo redna letna skupščina Zveze in regijskih društev za boj proti raku s poročilom predsednice Nadzornega odbora Zveze, potrditvijo in sprejemom zaključnega računa Zveze za leto 2019 in potrditvijo ter sprejemom poročila o delu za leto 2019 in programa za leto 2020.

Četrtek, 5. marec

Predstavitev dela Društev za boj proti raku Slovenije v okoljih kjer delujejo. Za podroben program aktivnosti v vaši lokalni skupnosti ob Tednu boja proti raku se obrnite na regijska društva za boj proti raku, kontaktni podatki društev so tudi na spletni strani Zveze: http://www.protiraku.si/Drustva

Delo ljubljanske regije bodo predstavile dijakinje Srednje zdravstvene šole Ljubljana z mentoricami, v nakupovalnih središčih Mercator Šiška in Domžale. Na avtobusih Ljubljanskega mestnega prometa, RTV Slovenija, POP TV in na Kanalu A, bodo brezplačno predvajali kratko animacijo, namenjeno ozaveščanju o Evropskem kodeksu proti raku, 12 nasvetih za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka. Animacijo najdete na naslovu: https://bit.ly/2SzIk0T in jo lahko uporabite pri  vaših aktivnosti ali za objavo v lokalnih medijih. 

Petek, 6. marec

Žrebanje učencev za nagradni izlet v Gardaland. Izžrebali bomo za dva velika avtobusa učencev izmed vseh sedmošolcev, ki so sodelovali v programu "Življenje je lepo - skrbim za svoje zdravje" v letu 2019. Žrebanje bo letos v celjski regiji, v OŠ Ljubečna, kjer bodo pripravili tudi kratek kulturni in strokovni program.

 

 

Deli z ostalimi