e-Mesečnik za mlade iz programa To sem jaz / Oktober 2023

e-Mesečnik za mlade iz programa To sem jaz / Oktober 2023

Si te dni že opazila, si opazil, da je svet bolj rožnat? Pa ne zato, ker je letos poleti podiral rekorde film o Barbie, pač pa je oktobra svetovni mesec boja proti raku na dojkah. V novembru, ki je namenjen moškim, obeležujemo mesec boja proti raku prostate in raku mod. In še pomemben datum za ženske: 17. novembra bomo obeležili že tretjo obletnico globalnega gibanja za odpravo raka materničnega vratu. S pomočjo cepljenja proti okužbi s HPV in z rednimi preventivnimi pregledi pri ginekologu lahko tako v svetu kot pri nas kot prvega raka odpravimo prav raka materničnega vratu.

Skozi vse leto potekajo številne aktivnosti za ohranjanje zdravja in pravočasno odkrivanje zgodnjih oblik teh rakov.

Tudi ustvarjalci e-mesečnika za mlade iz programa To sem jaz s tokratno številko namenjajo prav temi o raku. S toplo mislijo na vse otroke, mladostnike in odrasle, ki se spoprijemajo z rakom.

Kako lahko pomagaš v dejavnostih proti raku? Če na vaši šoli še nimate nobene aktivnosti za osveščanje o raku, lahko učiteljici biologije predlagaš, da del ure nameni tej temi. Lahko predlagaš razredničarki, da med daljšim odmorom postavite stojnico, s sošolci pa se angažirate in osveščate o tem, kako lahko poskrbimo za svoje zdravje in zakaj je pomembno samopregledovanje. Če imate na šoli že organizirane aktivnosti, pa se vanje aktivno vključi. Naj ti bodo spodnji prispevki v pomoč pri morebitnih promocijskih dejavnostih v šoli, a naj ne služijo zgolj temu – v prvi vrsti naj bodo v pomoč in korist tebi.

Skoči pogledat na spletno stran To sem jaz

Deli z ostalimi