Zdrav življenjski slog na dosegu roke: Zveza slovenskih društev za boj proti raku priporoča mobilno aplikacijo WASABY za najstnike

Zdrav življenjski slog na dosegu roke: Zveza slovenskih društev za boj proti raku priporoča mobilno aplikacijo WASABY za najstnike

1. marec 2021, Ljubljana: Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Združenjem evropskih zvez za boj proti raku (ECL) ob obeleženju slovenskega tedna boja proti raku predstavlja novo izobraževalno mobilno aplikacijo WASABY, prek katere najstniki na zabaven in interaktiven način spoznavajo nasvete za zdravo življenje brez raka. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da lahko s sodobnimi tehnološkimi napravami spodbujamo vedenje, ki izboljša zdravstveno pismenost otrok in mladostnikov o dejavnikih tveganja za nenalezljive bolezni, in v tem pogledu je WASABY prvo orodje te vrste na zdravstvenem področju.

Aplikacija je namenjena mladim od 14. do 19. leta in jih seznanja s pomenom izbire zdravega načina življenja za preprečevanje raka. Zasnovana je po načelu intervalnega učenja z igrifikacijo, ki uporabnikom pomaga razumeti sporočila Evropskega kodeksa proti raku.

Igre na temo zdravja izboljšajo kakovost in dolžino našega življenja

Zdravje mladih se v evropskih državah zelo razlikuje. Zdravstvene težave mladih so deloma povezane z njihovim življenjskim slogom in tveganim vedenjem, kot je uživanje alkohola in tobaka, pa tudi s slabimi prehranjevalnimi navadami in premalo gibanja. Najstniki imajo pogosto napačne predstave o dejavnikih tveganja in nimajo dostopa do zanesljivih informacij o zdravem načinu življenja.

WASABY uporabnikom pomaga spoznati, kako lahko zmanjšajo dejavnike tveganja za raka na osnovi najnovejših znanstvenih odkritij. Aplikacija ima 10 interaktivnih izobraževalnih modulov, ki podirajo mite o možnostih preprečevanja raka. Vsak modul vsebuje video posnetke, praktične nasvete in interaktivne kvize.

Katja Jarm, dr. med., sodelavka v Zvezi slovenskih društev za boj proti raku: » Z nasveti za zdravo življenje brez raka moramo začeti čimbolj zgodaj, v otroštvu ali vsaj v mladostništvu. Dobro je, da mlade nagovorimo s pristopom, ki je njim blizu. Če za preprečevanje raka uporabimo učenje z igrifikacijo, bodo imela sporočila Evropskega kodeksa proti raku večji učinek.«

»Mladi običajno ne razumejo dolgoročnega vpliva, ki ga ima zdrav življenjski slog na njihovo počutje in tveganje za obolelost za rakom. Učenje z igrifikacijo lahko mladim pomaga, da na dostopen in zabaven način prevzamejo odgovornost za svoje zdravje,« pravi David Ritchie, vodja programa za preprečevanje raka pri ECL.

Učenje z igrifikacijo dokazano prinaša oprijemljive rezultate

Ključna značilnost aplikacije WASABY je možnost, da uporabniki delijo svoj napredek in rezultate kvizov s svojimi prijatelji in drugimi igralci ter tako ustvarijo mednarodno lestvico "najboljših učencev" v Evropi. Poleg tega na koncu vsakega uspešno opravljenega modula osvojijo nagradno značko. Vse naštete funkcionalnosti spodbujajo tekmovalnega duha, občutek uspešnosti in večkratno uporabo aplikacije.

Kot izhaja iz nedavno objavljenih priporočil Svetovne zdravstvene organizacije o uporabi digitalnih vsebin pri krepitvi zdravstvenega sistema, imajo lahko digitalna orodja ključno vlogo pri spopadanju z nenalezljivimi boleznimi. S tehnologijo mobilnih telefonov lahko spodbujamo vedenje, ki izboljša zdravstveno pismenost otrok in mladostnikov o dejavnikih tveganja za nenalezljive bolezni. V tem pogledu je WASABY prvo orodje te vrste na zdravstvenem področju.

PRENESITE APLIKACIJO:

Na voljo za naprave Android (Google Play Store) in iOS (Apple Store).

 

Kontakti za dodatne informacije:

sekretar@protiraku.si

kjarm@onko-i.si

Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

W: http://www.protiraku.si/https://priporocila.si/

Priponke

  1. WASABY_jaz_sem.jpg
  2. WASABY.jpg

Deli z ostalimi