Predsednik Pahor na slavnostni seji Zveze slovenskih društev za boj proti raku: »Vaš trud je neprecenljivega pomena«

Predsednik Pahor na slavnostni seji Zveze slovenskih društev za boj proti raku: »Vaš trud je neprecenljivega pomena«

V veliko čast nam je, da je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slavnostni govornik na slavnostni seji Zveze slovenskih društev za boj proti raku, ki je potekala v okviru 38. slovenskega tedna boja proti raku.

Besedilo nagovora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je objavljeno v nadaljevanju. (Velja govorjena beseda!)

Spoštovana gospa predsednica Zveze,

spoštovani članice in člani Zveze in društev,

dragi prijatelji.

Jutri bo minilo leto dni od prvega potrjenega primera okužbe s covidom-19 v Sloveniji, čez nekaj dni pa leto dni od razglasitve epidemije.

To obdobje nas je zaznamovalo. Bilo je in ostaja zelo zahtevno. Še posebej za vse, ki so bolni, šibki in zato bolj ranljivi ter manj prepričani, da se bo nazadnje vse dobro končalo. Največja spodbuda zanje sta pozornost in pomoč ljudi, ki – prostovoljno ali profesionalno – pomagate ljudem.

Zelo pomembno je, da se je vaše delovanje na področju boja proti raku v tem zahtevnem obdobju nadaljevalo. Našli ste načine, kako ohraniti stik z ljudmi v stiski in kako opozarjati na moč in pomen preventive, ko gre za boj proti raku.

Vaš trud je neprecenljivega pomena.

Ob tej priložnosti mi zato dovolite, spoštovani gospe in gospodje, da se vam v imenu države in – kolikor mi položaj predsednika republike to omogoča – v imenu vseh naših ljudi zahvalim za vaše delo na področju boja proti raku v Sloveniji.

Ogromno nam pomeni, da se lahko popolnoma zanesemo na vas.

Iskrene čestitke tudi vsem prejemnikom priznanj in plaket.

Srečno!

 

Prejemniki plaket in priznanj na 38. slavnostni seji Zveze slovenskih društev za boj proti raku so:

PISNO PRIZNANJE je prejel Tim Oddelka za onkološko klinično genetiko (Onkološki inštitut Ljubljana)

BRONASTA PLAKETA: 

  • Na predlog Društva za boj proti raku posavja in obsotelja podeljujemo bronasto plaketo vodstvu podjetja Kostak d.d., ki s svojimi prizadevanji, delom in idejami, ki jih prepleta skozi številne delovne in poklicne aktivnosti, širi priporočila evropskega kodeksa za boj proti raku v svojem kolektivu, občini in celotni regiji.
  • V regijskem društvu za boj proti raku Celje želijo, da priznanje za požrtvovalno delo dobi sodelavka društva Lucija Beškovnik, zdravnica, specialistka javnega zdravja, zaposlena na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, članica Društva za boj proti raku regije Celje, ki že vrsto let aktivno prispeva k izvajanju promocijskih aktivnosti društva. 
  • Velenjsko društvo je za bronasto plaketo predlagalo direktorico Lekarne Velenje, mag. Sabino Grm, mag. farm., ki s svojimi donacijami podpira naše aktivnosti in pomaga pri izvedbi programa društva.
  • Svjetlana Pejkunovič, fizioterapevtka in dolgoletna članica Velenjskega društva za boj proti raku, ki že več let skrbi za kakovostno izvedbo telovadbe za člane društva. 

SREBRNA PLAKETA:

  • Na predlog Pomurskega DBPR srebrno plaketo prejme Edith Žižek Sapač, dr. med., spec. druž. med.  Je  priljubljena zdravnica z izrednim posluhom za varovanje in krepitev zdravja.
  • Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor je predlagalo, da srebrno plaketo prejme Branka Bezjak, odgovorna urednica revije Štajerc.
  • Kot prejemnico srebrne plakete Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor predlaga go. Marjano Puhman, vodjo studia Radia1 v Mariboru.
  • Društvo Ko-RAK je za prejemnico srebrne plakete predlagalo go. Lauro Bonutti Zuljan.           

ČASTNO ČLANSTVO ZVEZE:

  • Dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., specialistka epidemiologije in javnega zdravja, dolgoletna predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, je s svojim izjemnim znanjem, mednarodnim sodelovanjem in kritičnim pogledom desetletja sooblikovala politiko obvladovanja raka tako v Sloveniji kot Evropi ter vodila in vzgajala novo generacijo. Imenujemo jo za častno predsednico Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

 

Iskrene čestitke vsem prejemnikom plaket in priznanj!

 

Deli z ostalimi