Zaživela je vseslovenska spletna stran »Obvladovanje raka v času epidemije COVID-19 in po njej«

Zaživela je vseslovenska spletna stran »Obvladovanje raka v času epidemije COVID-19 in po njej«

 

         https://priporocila.si/covid-19

 

 

Priznani slovenski strokovnjaki o tem, kako:

  • smo se v Sloveniji odzvali na epidemijo COVID-19 na področju obvladovanja raka;
  • lahko sami zmanjšate verjetnost, da zbolite ali umete zaradi raka in zakaj je nujno o tem razmišljati tudi v času epidemije CVID-19 in po njej.

V času epidemije COVID-19 in po njej se vsak zase in skupaj kot družba soočamo z negotovostjo na skoraj vseh področjih svojega življenja. Zato je toliko bolj pomembno, da ne dopustimo, da se negotovost prikrade na področja, ki jih znamo in zmoremo obvladovati. Sem sodi zagotovo tudi preventiva raka. Nekatere rake lahko preprečimo ali odkrijemo zgodaj, zato je nujno, da tudi v času epidemije COVID-19 in po njej kot družba in posamezniki naredimo vse, kar je v naši moči, da ljudje ne bodo zbolevali in umirali zaradi rakov, ki bi jih lahko preprečili ali odkrili zgodaj. Zato – tudi v času epidemije COVID-19 in po njej naj priporočila proti raku ne obvisijo v zraku!

Spletno stran smo pripravili v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Ministrstvom za zdravje, Državnim programom obvladovanja raka in nekaterimi drugimi slovenskimi strokovnjaki z namenom, da spodbudimo Slovenke in Slovence k celostni skrbi za svoje zdravje tudi v času epidemije COVID-19 in po njej, ter s tem pripomoremo k temu, da se zaradi epidemije ne bo povečalo breme raka v Sloveniji.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je skrbnica Kodeksa v Sloveniji že odkar je izšla prva različica kodeksa. Program smo v letih 2017–2019 pomembno obogatili v okviru projekta »Evropski kodeks proti raku: Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku«, v letih 2020–2022 nadaljujemo v okviru projekta »Evropski kodeks proti raku: Od mladih nog do zlatih let«. Oba projekta financira Ministrstvo za zdravje, slednjega v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje programov varovanja in krepitve zdravja do leta 2022, objavljenem v Uradnem listu RS, št. 43/19.

logo

Deli z ostalimi