Kreme in zaščita pred soncem

Kreme in zaščita pred soncem

Kreme z zaščitnim faktorjem so le pomožno sredstvo, saj ne nudijo 100 % zaščite pred UV-sevanjem –  ne smemo jih uporabljati zato, da bi z njimi dlje ostajali na soncu. Kreme so le eden izmed načinov zaščite, če nimate možnosti zadrževanja v senci ali uporabe zaščitnih oblačil.

Kadar izbirate kremo za sončenje, preberite etiketo. Priporočamo širok spekter zaščite (tako pred UVA kot UVB-žarki) in faktorjem 30 ali več.

Kaj pomeni navedba zaščitnega faktorja (SPF)? To število nam pove nivo zaščite, ki ga krema nudi pred UVB-žarki, ki so glavni vzrok opeklin. Višji faktor pomeni več zaščite pred UVB-žarki – čeprav pa ne dobimo podatka tudi glede UVA-zaščite. Ko si torej pravilno in pravočasno nanesemo faktor 30, koža v 30 minutah sprejme toliko žarkov, kot bi jih sicer v 1 minuti oz. v eni uri izpostavljenosti, kot bi bili sicer na soncu le 2 minuti povsem nezaščiteni. Ker pa si pogosto ne nanesemo zadosti kreme, smo zaščiteni manj časa.

Na trgu so tudi kreme s faktorjem 100 ali več. Višji faktor sicer resda pomeni več zaščite, a večina ljudi ne razume SPF lestvice. Faktor 15 ščiti pred približno 93% UVB-žarki, SPF 30 pred 97%, SPF 50 pred približno 98% in SPF 100 približno 99%.

Uživajte torej v poletju – v senci. smiley

Deli z ostalimi