35. SLOVENSKI TEDEN BOJA PROTI RAKU

35. SLOVENSKI TEDEN BOJA PROTI RAKU

Letošnji naslov, Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku, je opozarjal na pomembnost preventive in upoštevanja priporočil Evropskega kodeksa proti raku.

V ponedeljek je predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., na novinarski konferenci predstavila delo Zveze in projekt Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku, pri katerem sodelujejo Zveza, Onkološki inštitut Ljubljana in Ministrstvo za zdravje RS.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana je v torek potekal dan odprtih vrat. Prof. dr. Maja Čemažar je dijakom gimnazije Poljane predstavila zgodovino Onkološkega inštituta, ga. Fani Čeh pa je predavala o preventivi raka. Sledil je ogled oddelka za radioterapijo.

V sredo je bila na Ministrstvu za zdravje tradicionalna slavnostna seja. Kot vsako leto smo zaslužnim sodelavcem podelili priznanja za njihov prispevek k delovanju Zveze in društev.

Pisno priznanje so prejeli ga. Stanka Drobnak, ambasadorka programa SVIT, g. Samo Podgornik, ambasador programa SVIT, ga. Vilma Cunk predmetna učiteljica biologije, in podjetje Pronega d. o. o., Vipolže, Dobrovo v Brdih.

Bronasto plaketo so prejeli lokalni časopis Oko iz Podčetrtka, dr. Staša Tkalec, ga. Jasmina Krevh Polaner, patronažna sestra, in ga. Tatjana Gliebe, SMS v otroškem dispanzerju.

Srebrno plaketo so letos prejeli ga. Martina Kajtna, patronažna medicinska sestra, g. Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje, ga. Maja Delopst Košmrlj, sekretarka DBPR Velenje, ter

Urška Ivanuš, dr. med., zdravnica na RR Onkološkega inštituta Ljubljana.

Zlato plaketo je prejel g. Bojan Kontič, župan MOL Velenje, častno članstvo pa g. Branimir Čeh, dr. med., zdravnik v ZD Jesenice.

Četrtek je bil posvečen aktivnostim regijskih društev. Poleg aktivnosti ostalih regijskih društev so v Velenju, Kopru in Celju v izbranih podjetjih izvedli predavanja na temo Evropskega kodeksa proti raku.

Na Osnovni šoli Koroški jeklarji na Ravnah na Koroškem je v petek potekalo tradicionalno žrebanje – izmed vseh slovenskih osnovnošolcev, ki so podpisali Slovesno obljubo o nekajenju, je ga. Fani Čeh izžrebala udeležence vsakoletnega izleta v Gardaland.

Letos so aktivnosti potekale tudi v ljubljanskih srednjih šolah, sodelujočih v projektu Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku, kjer so dijaki – ambasadorji Kodeksa skupaj z učitelji mentorji pripravili aktivnosti na temo preprečevanja raka.

Veseli nas, da aktivnosti Tedna boja proti raku vsako leto dosežejo vse širši krog prebivalstva!

Deli z ostalimi